Muralmålning i Nyfors

Stadsdelen Nyfors har fått en stor väggmålning av den lokala illustratören Hue Huynh. Målningen "Gränslösa drömmar" invigdes 17 juni.

Eskilstuna konstmuseum kartlägger vilka områden i Eskilstuna som saknar offentliga konstverk. Konstuppdrag i dessa områden samlas under temat Konstfokus, och hittills har det hunnit bli fem stycken offentliga konstverk. Nu har turen kommit till Nyfors!

Arbetsgruppen bjöd in tre konstnärer att lämna skissförslag och en jury valde Hue Huynh.

Illustration av Hue Huynh. En tecknad bild över ett sagolikt landskap i blåa toner, med en himmel och en stor måne. Ett barn sitter och läser på ett högt torn av böcker. På himlen finns även moln, luftballonger, en val, bläckfisk och maneter.

Hue Huynhs illustration som nu ska målas på fasaden.

"Jag vill att min målning ska trollbinda och ta med betraktare till en fantasifull drömvärld där allt är möjligt." berättar illustratören Hue Huynh som är uppvuxen i Nyfors och spenderat otaliga timmar vid lekparken där fasadmålningen ska ske.

En kvinna i beige kappa och svart keps står framför en stor tom husgavel till ett tre våningar högt lägenhetshus. Mellan gaveln och kvinnan står byggstängsel men en stor svart skylt med texten: Här kan du snart se Eskilstunas nyaste konstverk.

Hue Huynh framför husgaveln som hon ska måla.

Platsen

Nyforsgatan som går rakt igenom Nyfors är bilfri och här finns en mängd parkmiljöer samt lek- och aktivitetsplatser.

Vid bostadsrättsföreningen Floretten 7, på Nyforsgatan 28 finns en av de större lekytorna. På föreningens gavelfasad fanns tidigare en väggmålning som uppförts i samverkan med barn i stadsdelen, men när huset skulle renoveras försvann målningen.

Delaktighet

Eskilstuna konstmuseum strävar efter att göra människor delaktiga i arbetet med stadens offentliga konst och arbetsmetoderna för det kan se olika ut. I det här uppdraget har Nyforsgården bjudit in allmänheten till en fototävling på temat Mitt Nyfors. Bidragen har fungerat som inspiration för de skissande konstnärerna.

Arbetsgrupp

Helena Tsiamanis Andersson, Välfärd, kommunledningskontoret

Ranjith Eriksson, Ung fritid, kultur- och fritidsförvaltningen

Josefine Bolander, Eskilstuna konstmuseum, kultur- och fritidsförvaltningen

Jury

Representanter från ungdomsambassadörerna i Nyfors

Representant från bostadsrättsföreningen Floretten 7

Maria Hallberg, enhetschef Eskilstunas konstmuseer, kultur- och fritidsförvaltningen

Daniel Ängmo, stadsarkitekt, stadsbyggnadsförvaltningen

Kontakt

Josefine Bolander, intendent offentlig konst josefine.bolander@eskilstuna.se

Toppbild: Del av Hue Huynhs illustration som nu ska målas på husgaveln.