Vi vill bevara konsten
En viktig del av arbetet med offentlig konst är att vårda och bevara den. Varje år vårdar vi ett antal offentliga konstverk, och de i störst behov prioriteras. Här kan du läsa om några renoveringar.
I Stadsparken i Eskilstuna står Berthe Martinies skulptur Gasell (1955). I början av hösten 2024 plockades skulpturen tillfälligt bord då infästningen behövde stärkas men nu står den åter på sin plats.
Verket var tidigare placerat i Parken Zoo men flyttades till Stadsparken 2022.
I ån i Torshälla står konstverket Tors bockar (1960) av Allan Ebeling.
En gång om året tvättas konstverket och en skyddande vaxyta läggs på. Det är inte den lättaste uppgiften då konstverket är placerat på en sten i Torshällaån. Under 2024 tvättades Tors bockar i mitten av september.
Fontänskulpturen Kvinna med ymnighetshorn, renoverades sommaren 2021. Kvar återstår att åtgärda ett vattenläckage i marken till konstverket. Felet är omfattande och kommer att ta en längre tid att åtgärda. Under tiden kommer vattnet till fontänen att vara avstängt.
Verket placerades på Smörtorget i Eskilstuna 1895. Konstnär okänd.
David Svenssons ljuskonstverk Anamorf plockades ned i början av sommaren 2023 för ett byte från neon till ledneon. På grund av höga vattenflöden i ån under hösten tog det tid att installera verket igen men nu är det återigen på plats över Eskilstunaån.
Under 2023 har flera bronsskulpturer i Eskilstuna tagits om hand och rengjorts. Ett av de nyvårdade verken är Richard Brixels minnesmonument över J A Selander som står nära rondellen på Nybroplan.
Karin Ögrens konstverk Återkomst renoverades sommaren 2022.
En renovering av Per Hammarströms offentliga verk Rörelse påbörjades 2019. Då renoverades de delar av verket som finns i rondellen bredvid Kloster kyrka. Under vår/sommar 2022 renoverades den delen som är placerad i stora rondellen i Årby, vid Idunplan.
Bassängdelen i fontänskulpturen Arbetets ära och glädje renoverades våren 2022.
Konstverket är skapat av av konstnären Ivar Johnsson och uppfördes på Fristadstorget år 1942.
Lekskulpturen Draken uppfördes på Lagersbergsskolans skolgård 1980. Konstnären Ulf Sucksdorff ville skapa en skulptur som eleverna själva kunde vara med och ta hand om. Därför uppmanade han skolledningen att låta barnen måla om Draken varje år.
Men att vara lekskulptur är ett hårt liv. Tyvärr blev skadorna från all lek så stora så att de inte längre gick att åtgärda, och Draken monterades ner och destruerades i slutet av 2021.
Tack till Draken för all lek och kreativitet som den bidragit till!